Sidor

28 juli 2014

Bjuråkersstämman - 3:e söndagen i juli

Fick i år förtroendet att hålla högtidstalet på Bjuråkersstämman. Längst ned kan ni läsa hela talet. 

På morgonen på väg till kyrkan körde jag försiktigt, försiktigt om detta ekipage :



I kyrkan bjöds vi alla på en fantastisk musikalisk uppvisning; här syns hela musik ensembeln på väg ut ur kyrkan:



Vi som tågade upp mot Forngårn spelade antingen musik eller hade vi dräkt som jag o Dellenbygdens Pennylane:

 
Hon i Delsbodräkt o jag i Norrbobyn dräkt!!

Det härliga med stämman är att de visar upp flera hantverkstraditioner.  Här visar killarna upp hur de gör takspånt till alla de 64 byggnaderna som de ideella krafterna förvaltar på Forngårn.


Glädjen i att finna varandra i musiken är underbart att få uppleva på stämman.


Efter sex timmar i syster Sassas fina dräkt som hon sytt; blev belöningen ett dopp i Dellen, där termometern visade hela 24 grader; härligt!!


Här nedan är mitt tal.

Vad sätter guldkant på er tillvaro; vad tycker ni är riktigt riktigt roligt att göra?
Ja, ni som är framför mej här, ni som har campat här i flera dagar; ni som rest långt för att komma hit; ni alla ni är ju redan avslöjade - Bjuråkersstämman är en av era passioner!!!

Och för mej har oxå Bjuråkersstämman varit en guldkant i mitt liv. 

JAG hade förmånen att få växa upp i de bästa av världar; på vintern bodde vi inne i centrala Hudiksvall och i maj månad flyttade vi till stugan uppe i Norrbobyn.  Och det är bara  kilometer med cykel från Bjuråkersstämman; så hit kunde man komma helt av egen kraft dessutom, utan inblandning av föräldrar....

JA, nu när jag vet en av era passioner , och ni vet ju en av mina, så skall jag berätta en ytterliggare

Jag älskar att fika; riktigt kokkaffe med bakade småkakor och liten mjuk kaka.  

Och vet ni, det har Forngårn i Bjuråker bjudit på sen jag var liten; r´kaffe med dopp!!!

Och innan man själv bakar en kaka, så förstår man inte vilket jobb som ligger bakom.  För jag började tidigt med kaffe med dopp.  När jag växte upp tillbringade jag mycket tid med farmor i Bergsjö och hennes kompisar; och där bjöds det alltid på kaffe med dopp.  Det första stället jag hittade som var i samma divison som farmors kompisar kaffe med dopp det var här på forngårn i Bjuråker.  Min man står där nere - första sommarn här uppe - visst fick du fika på forngårn i Bjuråker  ? Johnsson vilket år var det vi träffades ; och han har läst på 1986  JA- han nickar.  

Jag tänkte testa era kunskaper om Forngårn; hur många byggnader finns på området ?  Få höra .....  Rätt 64 stycken

64 gårdar som dom ideella krafterna i föreningen ansvarar för; vilket fantastiskt jobb ni gör!!  Det är ni som möjliggör för oss andra att få komma hit och uppleva forngårn hela sommaren och stämman  - den tredje söndaagen i juli!! och det är även dom ideella krafterna som har kokat det goda kokkaffet och bakat dom goda kakorna och bullarna !!

Som kommunstyrelsens ordförande i Hudiksvall är jag väldigt tacksam att ni i föreningen förvaltar och tar hand om de 64 gårdarna och allt annat på denna stor aanläggning.  Förutom att ni för den historien och traditionen vidare från tidigare generation till nästa generation så uppskattar jag väldigt mycket den här dagen när stämman oxå visar upp de gamla hantverks traditionerna; det har oxå alltid varit ett signum för er här i Bjuråker!!

Jag vill ytterliggare rikta ett stort tack till styrelsen här på stämman; ni, Norrbostämman och Delsbostämman har för första ggn i år startat ett samarbete med varandra för att stärka varandra och lyfta hela den fina tradtionen med stämmor som finns just här i Dellenbygden; härligt med det inititativet!!

För er som är besökare i vår kommun Hudiksvall och i Hälsingland jag tänkte fråga er, vad har vi i HÄlsingland gemensamt med pyramiderrna i Egypten och den Kinesiska muren ??? Ja, just det - Världsarv.  Hälsingland fick förra året via våra Hälsingegårdar att bli värdsarv. 

Ett världsarv är ett kulturminne eller naturminne som är så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten. Det är en plats, ort, miljö eller objekt som på ett alldeles unikt sätt vittnar om jordens och människans historia.  För alla oss som känner Hälsingegårdarna är det redan ett levande kulturarv, en identitetsskapare och kraftkälla med stor potential för framtiden.
Vad är det då som är så speciellt med de här gårdarna som många av oss vuxit upp med utan att tänka särskilt på det speciella med dom? Man blir ju så lätt hemmablind. Man förstår kanske inte riktigt storheten med dessa byggnader och interiörer från sent 1700-tal och framåt förrän man läser och lyssnar till utomståendes omdömen.. Vi har ju levt med våra gårdar så länge.
Men om man lyssnar på te x  Arkitekturhögskolan i Stockholm är den hälsingska träbyggnadskonsten mycket imponerande och värdefull, ja närmast unik i ett internationellt perspektiv. 


Nu var och är inte hälsingegårdarna bara byggnadskonsten, snickeriet och måleriet. Det fanns ett liv, ett arbete med sådd och skörd och kor och hästar, vedermödor men också gästfrihet fest, glädje, sång och spel i dessa gårdar.

Vad vore Bjuråkersstämman utan sång och spel ?  Fantastiskt med all glädje i musiken som finns här.  Att gå runt på lördagkvällen och lyssna till glädjen att finna varandra i musiken; stort tack för det ni bjuder oss på ni alla som spelar här under hela veckan!!

Och jag tänkte att musiken skulle föra stafettpinnen vidare i dagens program; och inte bara musiken utan även sången och hyllsningen till Hälsingland-  Jag är väldigt glad 


Jag är glad att efter mej nu kommer Tove Nilsson att framföra Helsingesången

Så med dessa ord vill jag förklara 2014 års Bjuråkersstämma invigd - Må stämman spela !!














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar