Sidor

8 juli 2014

Pride Hudiksvall 5 juli 2014 - startskottet!!!


Så stolt som kommunstyrelens ordförande att vår kommun äntligen fått en Pride festival.  Detta tack vare ett initiativ av S-kvinnorna i Hudik via Kim Jutterström och Emelie Thuresson.  Ett start skott för något nytt!!  Här nedan ser vi Emelie som talar i mikrofonen och till vänster står Kim!! Resten av de som står framme på scenen är företrädarn för alla partier som har varit med i organisationskommitteén.Enligt uppgift var det nästan 1000 personer som gick i tåget.  Vid samlingen på Möljen såg det så härligt ut!

Kåge Wallner (Mp) och jag talade och hälsade Pride välkommen tiill vår kommun. Här är hela vårt tal:; först vi :)

KW –Vi har som kommunalråd fått förmånen att hälsa Pride välkommen till Hudik. Men om vi nu äntligen har fått en Pride Festival hit till Hudik, skall jag då stå här med en hetro tant ?

CS –och du då är du inte en hetro gubbe ?

KW – Jo, visst är jag hetro…men…vi har kanske samma uppfattning i frågan om ”Alla människors lika värde”

CS – Ja, inte bara den, utan även allt som är grönt….”Grönt är skönt, Kåge ;visst ??

KW – OK.

CS  - Kåge – varför behövs Pride i Hudiksvalls Kommun ?

KW  -  Så länge ungdomar och andra känner sig mer eller mindre tvungna att flytta till någon storstad för att komma ut. Så länge det nästan blir insändarstorm på HTs nätsida när nyheten om Pride i Hudiksvall kom. Så länge vi har fördomar och så länge vi  inte är medvetna om vilka fördomar vi har i HBTQ-frågor. Så länge behövs Pride i Hudik som en manifestation.

KW  - Varför behövs Pride i Hudiksvalls Kommun ?

CS -  När mina föräldrar växte upp på 40-talet fick deras kompisar inte berätta och inte visa sin kärlek, om det inte var hetro. När jag växte upp på 70-talet valde flera av mina kompisar som inte var hetro att flytta ifrån hudik till större städer och inte ens då vågade dom oftast berätta för folk här hemma i hudik om sina kärlekar.  När jag nu har söner som är i 20 års åldern och dom berättar för mej att dom har kompisar som  flyttar ifrån hudik för att det fortfarande är svårt att i en mindre stad kunna  få visa upp och kunna leva i sin kärlek om den inte är den sedvanliga;  ja, då behöver vi sannerligen PRIDE i Hudik!!

 

Kåge- Carro varför gick du i paraden ?

CS -  Den här  dagen är början till något nytt för vår kommun.  Det är inte bara att gå i Pride tåget och sen släppa frågan.  Vi kommer att  boka möte  med RFSL i höst och HBTQ- frågorna skall  ut ur garderoben och självklart skall upp på RFSL ranking gällande HGTQ-frågor

 

Carro – Kåge varför gick du i paraden?

KW - Jag fanns i Umeå 1968 och åren därefter. Då var det vanligt att bege sig ut på gator och demonstrera för att markera sina synpunkter. Även om jag själv inte var den mest aktive i detta är jag präglad av den tiden, så lite nostalgi var det också. Men ämnet är för viktigt för att bara vara nostalgi.

Vill manifestera allas lika värde, allas rätt att älska den de villoch allas rätt att vara den de är.

 

Carro – Kåge minns du hur diskussionen bland oss politiker gick när vi fick frågan om Pride ?

KW -  ”Intressant” och till vissa delar förvånande diskussion. Kommentarer som ”Vänsterhänta borde också få en dag”, ”Bara dom inte spökade ut sig så väldigt”. Tror ändå att många var positiva till idén. Ibland kanske för att vara politisk korrekt. Naturligtvis finns en varierande grad av fördomar hos oss politiker. Vi har tagit en Vision om att vi skall bli Sveriges bästa kommun att bo och leva i 2020, och det innebär naturligtvis att det är omöjligt att säja nej till att förbättra attityderna och förutsättningarna för att även personer utanför den härskande heteronormen ska få och ta plats i vår kommun.

Kåge – Carro hur har du upplevt diskussionen politiker och andra gick när vi fick frågan om Pride ?

CS -  Jag  inser mer och mer att för väldigt många har det varit startskottet att äntligen börja diskutera frågan om HBTQ – frågor; och det är bra att vi äntligen pratar om det.  Sen är jag  glad att så många har valt att gå med idag i tåget.  Fint att kyrkan här i Hudiksvall  öppnar sina dörrar och bjuder in till en mässa i Kärlekens tecken ikväll.

Kåge  – men Carro vad väcker Pride Hudik för tankar hos dej ?

CS – När jag träffade Janne för 28 år sen fanns det inte en tanke att jag skulle vara försiktig med att visa min kärlek till honom .  Skulle jag flytta till en annan stad för att få hålla hans hand?  Får jag pussa honom när jag går på stan här i Hudik?  Prästen i kyrkan sa inte ord om att vi inte skulle få viga oss; snarare tvärtom… Hur hade det varit om Janne hetat Sara istället????

FN´s grundläggande artiklar 1 och 2 säger just ” Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter.  Var och en är berättigad till alla de rättigheter och friheter utan åtskillnad av något slag, såsom på grund av ras, hudfärg, kön, språk, religion, politisk eller annan uppfattning”.                      Dom samhällen runt om i världen där man verkligen lever efter just dom artiklarna – där är man framgångsrik inom alla områden; San Fransisco i USA är väl det mest berömda exempletPride står för öppenhet och tolerans. Faktorer som leder till nyfikenhet, innovationer och ett ökat företagande; och det behöver vår kommun!!

 

Carro – alldeles snart få lyssna på årets Pride Hudiklåt ” All love is good love” innan det tänkte jag fråga dej Kåge vilka tankar har Pride Hudik väckt hos dej?

KW – När jag försöker analysera varför HBTQ-frågor fortfarande är kontroversiella tycker jag att det är väldigt märkligt att kärlek kan utgöra ett hot. Vad är det som hotas ? Naturligtvis är det fråga om rädsla, rädsla för det okända – Det är en form av främlingsfientlighet i den meningen att vi är rädda (och därigenom fientligt inställda) för det okända. Samma rädsla som föder rasism föder ibland ett hat mot grupper som lever utanför våra traditionella normer. Vi känner oss trygga om ”alla är normala”. Vi ska vara lagom och normala och inte sticka ut.

När vi pratade om kommunens vision har vi därunder ett mål som innebär en attraktiv och hållbar livsmiljö. Alltså hållbar utveckling. Förutom ekologisk och ekonomisk hållbarhet pratar vi också om social hållbarhet. Social hållbarhetdefinieras som att det handlar om att bygga ett långsiktigt stabilt och dynamiskt samhälle där grundläggande mänskliga behov uppfylls. Alla mänskliga behov alltså. Alla har rätt att älska sig själv som den man är, alla har också rätt att äska den man vill. Kärleken har inga gränser.

Avslut

KW - För att vi ska kunna nå vår vision att bli den bästa kommunen att bo och leva i behöver vi er!  Ni behövs som resurser och ambassadörer för en kommun där kärleken inte ska ha några gränser!  Där alla har lika värde, alla har rätt att älska den de vill och är stolta över vilken person de själva är.

CS - Vi vill hälsa Pride hjärtligt välkommen till vår kommun, och det här är startskottet för något nytt!!

KW – Vi vill samtidigt passa på att tacka speciellt Sossetjejerna som tog initiativet till Pride samt även hela organisationskommittén !!!!  Stort tack!!

CS - Vi vill avsluta på samma sätt som Mona Sahlin och Birgitta Olsson avslutade sitt Pridetal i Stockholm 2012:

 

CS + KW tillsammans -  ”Homofober kommer och går, vår kärlek för er består”

Tack för oss!!

 

 Från släkten så var det jag och Amanda som upprätthöll fanorna :)Som sagt var - startskottet har gått!! Nu skall möte bokas med RFSL !!

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar